Kunstenaars
In cultuur-lokaal De Ketel bieden wij kunstenaars de mogelijkheid om een aantal werken te exposeren. Gedurende het hele jaar zullen er verschillende werken hangen van diverse kunstenaars, bekend en minder bekend. Wil je zelf ook iets exposeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
van januari tot en met maart


Marlinde Caspers
Mijn naam is Marlinde Caspers en sinds 2005 houd ik me bezig met fotografie en grafisch ontwerp op allerlei vlakken. Sinds kort dus ook met lino print. Ik ontdekte dat met deze techniek ik nog steeds bezig ben met fotografie en grafisch ontwerp, maar dit nu op een analoge manier kan uitwerken – voor mij de ideale combinatie.
Nu deel ik mijn vrij werk voor het eerst met de buitenwereld. Iets wat ik spannend vind, maar ook heel tof! Mijn werk is altijd heel persoonlijk en gebruik ik om te visualiseren wat ik ervaar, meemaak, belangrijk of inspirerend vind. Het thema “verbinding” staat in deze lino prints centraal; de verbinding aangaan met mezelf en met anderen, met het verleden, heden en de toekomst. Hoewel deze prints deel uitmaken van mijn verhaal, hoop ik dat anderen er hun eigen verhaal in zien. Dat is wat "kunst" is heeft iemand mij ooit verteld; erin zien wat je zelf wilt zien.
Gabriella van den Elshout
Mijn naam is Gabrielle van den Elshout en ik houd mij bezig met zwart-wit fotografie. Mijn voorkeur gaat uit naar architectuur, long exposure en stilleven. Mijn werk kenmerkt zich door een fine art bewerking met een softtone uitstraling. Ik streef naar een minimalistisch beeld waarbij het spelen met licht het belangrijkste kenmerk van mijn fotografie is.
Toen ik eind 2016 een digitale camera te leen kreeg, was de liefde voor fotografie snel ontstaan. Ik kocht een 50mm lens en ging enthousiast op pad en fotografeerde erop los. Gaandeweg ontstond mijn voorkeur voor minimalistische beelden en ging ik aan de slag met long exposure fotografie. Met een filtersysteem haalde ik licht weg om tot een sluitertijd te komen van 4 à 5 minuten. Hierdoor blijft wat statisch is scherp, en wat beweegt wordt glad en “zacht” qua uitstraling zoals water en wolken. Ook architectuur werd een uitdaging om te fotograferen. Mijn beelden werden steeds vaker omgezet in zwart-wit om zo beter met licht en donker te kunnen werken. Naast inmiddels long exposure en architectuur, werd stilleven fotograferen een nieuwe uitdaging. Hier kon ik mijn liefde voor minimalisme kwijt en uiteindelijk kwam daar automotive bij. Deze 4 onderwerpen komen wisselend aan bod, waarvan de focus vooral op architectuur en long exposure ligt. Mijn foto’s zijn geen afspiegeling van de werkelijkheid. Ik streef naar een esthetisch beeld en ik bewerk mijn foto’s in Lightroom en Photoshop om tot het uiteindelijke resultaat te komen.

Sandra Schuurmans
‘Het werk van Sandra Schuurmans gaat over de worsteling van mens zijn? Wellicht is het beter te zeggen; de worsteling van beeld zijn, want we zijn beeld voor onszelf en voor anderen.
We zoeken naar een nabijheid met onszelf en met de ander, daarom vindt in de beweging van de verf zelf deze zoektocht plaats, niet als still point of the turning world, maar als the turning world zelf; het beeld zet zich als dubbelganger in de beweging en zal teruggrijpen naar jou; de toeschouwer. ‘
Tekst geschreven door sadà/exposadà,
In 2003 afgestudeerd aan de kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch. Mogen exposeren in het Haagse gemeentemuseum. Werkzaam vanaf haar 15de levensjaar met passie en toewijding.
Schilderen is leven.

Jan Hogema
Lagen van het leven - Ook in lijden schuilt schoonheid
Jan Hogema (1964) studeerde visuele communicatie aan de Kunstacademie in Den Bosch. 25 jaar werkte hij als zelfstandig grafisch ontwerper, daarnaast maakte hij ook vrij werk. Hogema wijdt zich nu volledig aan zijn kunst.
Het werk van Hogema heeft op het eerste gezicht iets sereens en donkers. De afbeeldingen die hij creëert, kenmerken zich door duidelijke lijnen en een krachtige, grafische uitstraling, maar zijn vrijwel altijd op een bepaalde manier geanonimiseerd. Hogema wil met zijn kunst een universeel verhaal vertellen en loskomen van het persoonlijke. De mystiek en vervreemding die dat oproept (waar kijk ik naar, wat vind ik hiervan?) is typerend voor zijn werk. Het levert iconische beelden op.
In zijn werken staat het zoeken naar identiteit en de aantasting daarvan centraal; vaak verbeelden ze een innerlijke worsteling tussen mentale vrijheid en gevangenschap. Hogema laat zien dat ook in lijden schoonheid schuilt: lijden is onlosmakelijk verbonden met het leven en komt voort uit diepere gevoelens zoals hoop, verlangen en liefde. In Hogema’s kunst schuren die verschillende lagen vaak een beetje; precies zoals dat gaat in het leven. Met zijn werk wil hij de geest in beweging brengen en uitdagen tot introspectie.
Hogema is bekend met een grote variatie aan technieken en materialen. Hij gebruikt onder andere fotografie, zeefdruk en print, en kiest tevens voor verschillende dragers, zoals dibond, aluminium, hout, stof en linnen.

Maarten Roijackers
Ik ben geboren 3 december 1958 in Horst Limburg en opgegroeid in Bennekom. Van jongs af aan was ik aan het tekenen en schilderen. In Tilburg heb mijn kunstopleiding afgerond. Daar ben ik helaas wel de lol in het schilderen verloren en heb dit vervolgens 40 jaar niet meer gedaan. Ik heb nog wel enige tijd tekenen/schilderen/kunstgeschiedenis gedoceerd.
Na die 40 jaar, ben ik door omstandigheden en nieuwe intrinsieke motivatie het schilderen weer gaan oppakken. Het moest er gewoon uit. Geen pretenties. Soms een portret opdracht, maar vooral landschappen.
Gefascineerd door vooral het Brabantse landschap. Het platteland, de bossen en de heide. Verstild, ingetogen, balancerend tussen abstractie en suggestieve werkelijkheid.Een zoektocht met verf, volledig vanuit herinneringen. De inspiratie opgedaan tijdens korte dagelijkse fietstochtjes.